Augurken in zoetzuur

Zóóó… dit is een lekkere snack. Vooral als je gek bent op chocolade en kokos! Menig foodblogger noemt ze ook wel bliss balls, power balls of vegan truffels. Deze chocolade kokos balletjes zijn lekker, gezond en ook nog eens makkelijk om klaar te maken. Heerlijk bij de koffie of mee te nemen als kleine snack voor op werk of onderweg als je even wat extra energie nodig hebt!

Augurken in zoetzuur

Porties 2 weckpotten
Voorbereidingstijd 1 d
Bereidingstijd 30 min

Equipment

  • (weck)potten

Ingrediënten

  • 500 gram augurken
  • 400 ml azijn
  • 200 ml water
  • 75 gram suiker ik gebruikte lichte basterdsuiker
  • 1 eetlepel zout
  • takje verse dille
  • 1 theelepel peperkorrels
  • 1 theelepel chilli vlokken
  • theelepel mosterdzaad

Instructies

  • Was de augurken goed en droog ze daarna goed af met keukenpapier. Wrijf de augurken vervolgens goed in met het zout en laat de augurken 24 uur op een donkere en koele plek staan. 
  • Na de 24 uur is er veel vocht uit de augurken gekomen. Giet het vocht weg. Spoel de augurken af en droog deze weer goed droog. De dag na het zouten zijn de augurken zacht en wat slap maar dat is prima! 
  • Aangezien ik de augurken uit eigen tuin heb zit er veel verschil in de grote van de augurken. De grote augurken snijd ik in vieren en de kleinere alleen doormidden. Je kunt er ook voor kiezen om plakjes te snijden of kleine augurken heel te laten! 
  • Tussendoor kun je jouw (weck)potten steriel maken. Dit doe je door de potten goed af te wassen met afwasmiddel en heet water of even in de vaat te zetten! Vul de potten vervolgens met kokend water en laat deze circa 10 minuten staan. Giet het kokende water eruit en verdeel de kruiden over je weckpotten.
    Een tweede optie voor het steriliseren van je potten is om ze na het schoonmaken 15 minuten op 150 graden in de oven te zetten! 
  • Breng in een pannetje de azijn, het water en de suiker samen zacht aan de kook tot de suiker is opgelost. Zet het zoetzure azijn daarna even apart. 
  • Tijd om de potten verder te vullen: voeg de augurken toe.
  • Giet tot slot het zoetzure azijn tot de rand erbij. Sluit de pot goed af en zet deze direct ondersteboven tot de potten goed zijn afgekoeld. 
  • Plaats de potten na het afkoelen op een donkere droge plek. Na 3 weken zijn de augurken klaar om te eten. De augurken zijn minimaal 6 maanden te bewaren doordat ze goed vacuüm zijn gezet. 
Gang: Bijgerecht

Heb je dit recept gemaakt?

Laat me dan weten hoe je het vindt! Laat hieronder een reactie achter en deel jouw foto op Instagram met #foodwithalyss. Enjoy!

Close
Voeding & advies | All rights reserved by Alyssa Blok | © Copyright 2021
Close