Zoals de meesten van jullie wellicht al weten heb ik sinds begin dit jaar mijn eigen moestuin. Ik woon zelf in een appartement midden in het centrum, dus een eigen tuin zit er bij mij helaas niet in. Gelukkig kun je naast in je eigen achtertuin, ook kiezen voor een volkstuin in de buurt. Een ‘eigen tuin’ maar dan niet direct bij huis. Een ideale oplossing voor mensen zonder tuin!
Bij mij zitten er toevallig een paar van deze volkstuinen op fiets- en loopafstand. Voor een schappelijk bedrag heb ik bij een volkstuinvereniging een eigen tuintje, waar ik van alles kan planten en oogsten. In totaal wel 100 vierkante meter. Genoeg om te verbouwen dus!
Een moestuin hebben leek mij al lange tijd een heerlijk idee. Lekker buiten zijn, veel kunnen tuinieren, leren van de natuur en natuurlijk lekker vers eten van eigen land. En na een aantal maanden ploeteren in de tuin, denk ik er nog steeds het zelfde over. Inmiddels ben ik 6 maanden verder en vind het nog altijd een heerlijk idee om richting mijn moestuin te gaan. En dit gevoel wil ik jullie natuurlijk niet ontgaan. Zodoende deel ik mijn 5 redenen om een eigen moestuin te starten.
1. Moestuin groente smaken veel beter
Hoe komt het toch dat groente uit eigen tuin beter smaakt dan uit de supermarkt? In eerste instantie denk je dat dit komt doordat je er zoveel liefde in hebt gestopt. Tuurlijk, het kan niet anders dat de groente daardoor zo lekker smaakt. Maar dat is zeker niet de enige reden. Naast de liefde in de groente heeft de vers- en rijpheid er ook mee te maken. Eigen gekweekte groente en fruit worden rijp en kakelvers geoogst, daarnaast bevatten eigen groentes veel meer natuurlijke suikers en antioxidanten. Groenten voor de supermarkt worden namelijk net iets eerder geoogst. Namelijk net voordat ze echt goed rijp zijn. Het rijpen gebeurt vervolgens tijdens het transport of in de winkel waardoor de groenten uiteindelijk minder smaakvol zijn. Daarnaast worden groenten uit de supermarkt grotendeels met kunstmest gevoed en met herbiciden besproeid. Het doel ligt hierbij op snel en groot groeien van de groenten. In de moestuin hebben groenten meer tijd en kunnen ze ook een natuurlijke vorm aannemen. Hierdoor is de smaak ook veel beter dan de groenten in de supermarkt.
2. Je bent in beweging en krijgt energie
Genoeg over de smaak. Want naast het heerlijke eten uit de tuin, krijgt je er nog meer voor terug! Een moestuin geeft je beweging. De grond omspitten, onkruid weghalen, de tuin weer netjes maken en geregeld water geven zorgt ervoor dat je lekker in beweging bent. Geen zin in de sportschool? Een paar uurtjes per week werken in je moestuin geeft ook een gezonde dosis beweging en je verbrand er tenslotte een paar extra calorieën mee!
3. Je geest en hersenen blijven actief
Tuinieren, hoe doen we dat ook al weer? Tegenwoordig doen we zoveel andere dingen dat we bijna vergeten hoe we moeten tuinieren. Het leuke aan het starten van een moestuin is dat je hersenen weer op gang worden gebracht. Waar start ik, hoe moet ik zaaien en op welk moment kan ik welke groente en fruit zaaien en oogsten? En hoe verzorg ik vervolgens de planten? Allemaal vragen die komen kijken bij het starten van een moestuin. Tijdens het proces kom je steeds meer te weten en ontwikkel je je kennis.
Daarnaast zorgt tuinieren voor ontspanning. Je bent tenslotte bezig met je handen in plaats van met je hoofd. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat mensen die tuinieren gezonder zijn. Ze herstellen sneller van ziekte, hebben minder last van stress en voelen zich gelukkiger. Tijdens het werken in de moestuin krijgt je brein rust. Je stress hormoon cortisol verminderd hierdoor in het bloed. Sue Stuart-Smith schreef hier een interessant stuk over in haar boek ‘Tuinieren voor de geest’.
4. Je wordt beter en creatiever met koken
Geloof mij, ondanks dat ik veel en gevarieerd kook moest ook ik weer op zoek naar lekkere nieuwe recepten met al die verse groenten. Want tja, op een dag 6 courgettes oogsten en bijna 2 kilo aardbeien zorgt ervoor dat je meer gaat nadenken over wat je er allemaal mee kunt. Want wat dacht je van naast het bereiden van groenten en fruit over invriezen, jam en sappen maken of de groenten inmaken voor later? Je leert er veel van. En weggeven aan vrienden en familie is ook altijd nog een goede optie! Ook daar krijg je heel veel liefde voor terug.
5. Je eet gevarieerder en gezonder
Wat ik al zei: je wordt een creatieve kok. Je kookt namelijk meer met ingrediënten die je uit de tuin hebt en niet die je op voorhand koopt, al dan niet via een recept koopt.
Daarnaast eet je ook een stuk gezonder! Door alle groenten ga je automatisch meer groenten verwerken in je maaltijden. ‘Oh hebben we ook nog sperziebonen liggen?’ Dan doen we die ook nog even door de curry! Of een grote oogst met spinazie? Dan ontbijt je toch lekker met een groene smoothie in plaats van een boterham met kaas. En vergeet niet: groente kun je zelf niet het hele jaar door verbouwen. Zo verbouw je boerenkool alleen in de herfst en wintermaanden en zijn tomaten er vooral in juli tot en met oktober. Rabarber? Dat eten we alleen in de maanden mei en juni. Gevarieerd eten gaat hierdoor vanzelf.
6. Je draagt een steentje bij aan het milieu
Vergeet niet dat je het milieu ook een handje helpt door het verbouwen van je eigen groenten en fruit. Kijk jij wel eens naar de herkomst van groenten en fruit in de supermarkt? Als je (er even bij stil staat) even goed nadenkt weet je dat sommige groenten in Nederland in bepaalde periodes van het jaar helemaal niet kunnen groeien. Echter is men gewend het hele jaar door verse groenten in de supermarkt te vinden. En vergeten we bijna dat al deze groenten niet uit Nederland komen maar zijn ingevlogen. In de maanden november tot juni liggen er namelijk geen Nederlandse tomaten in de supermarkt maar worden deze overgevlogen uit bijvoorbeeld Marokko. En wat dacht je van komkommers? Die vinden het tijdens het grootste gedeelte van het jaar veel te koud in Nederland en groeien in kassen of worden ingevlogen. Door meer te eten uit je eigen moestuin en dus letterlijk met de seizoenen mee te eten draag je bij aan een beter milieu. Voor jou geen ingevlogen aardbeien. Maar verse aardbeien uit de tuin! Wil je er het hele jaar door van genieten? Dan vries je gewoon een deel van je eigen oogst in of maak je een lekkere jam of compote! Zo moeilijk is het helemaal niet en tenslotte is alles nog veel lekkerder ook!